• Home
  • Biometrie (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening)

Biometrie (pasfoto, vingerafdrukken en handtekening)

Als u een verblijfsvergunning krijgt, neemt de IND vingerafdrukken van u af. Deze zijn nodig om een verblijfsdocument te maken. Dit geldt niet voor EU/EER-onderdanen en Zwitsers. Voor het verblijfsdocument is ook een pasfoto en handtekening nodig.

​Pasfoto, handtekening en vingerafdrukken in het buitenland

  • De referent heeft voor u vanuit Nederland een aanvraag ingediend. Bij een positieve beslissing kunt u de mvv in het buitenland ophalen bij de Nederlandse vertegenwoordiging. Bij het ophalen van de mvv neemt u 1 nieuwe pasfoto mee. U zet ook uw handtekening en geeft vingerafdrukken.
  • Bent u niet mvv-plichtig? Dan gaat u na aankomst in Nederland naar een IND-loket. De IND-medewerker neemt vingerafdrukken en maakt een pasfoto. U zet ook uw handtekening. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
  • U hebt in het buitenland een aanvraag ingediend bij de Nederlandse vertegenwoordiging. Bij het indienen van de mvv-aanvraag neemt u 1 nieuwe pasfoto mee. U zet ook uw handtekening en geeft vingerafdrukken.

Pasfoto, handtekening en vingerafdrukken in Nederland

U bent in Nederland en hebt niet de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland.

  • Hebt u de aanvraag per post of digitaal ingediend? Dan gaat u na het opsturen van de aanvraag naar het  IND-loket. De IND-medewerker neemt vingerafdrukken af en maakt een pasfoto. Hiervoor is geen afspraak nodig.
  • Dient u de aanvraag bij het IND-loket in? Dan neemt een IND-medewerker vingerafdrukken af en maakt een pasfoto. Dit kan alleen op afspraak.

Hebt u na 1 maart 2014 al een keer vingerafdrukken laten afnemen en/of een pasfoto laten maken? Dan hoeft u dit niet opnieuw te laten doen. Als de eerder gemaakte pasfoto en/of vingerafdrukken van onvoldoende kwaliteit zijn, kan de IND u wel opnieuw uitnodigen.

U bent in Nederland en hebt de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland.

U hoeft geen vingerafdrukken te geven. Op het verblijfsdocument komen wel uw pasfoto en uw handtekening. Het maken van een pasfoto en zetten van uw handtekening kan op 2 manieren:

  • U laat zelf een pasfoto maken en gebruikt de Bijlage Fotokaart. U hoeft dan niet naar het IND-loket.
  • U gaat naar het IND-loket. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Familie- of gezinsleden van een EU/EER-onderdaan of Zwitser, die niet de nationaliteit hebben van EU/EER lidstaat of Zwitserland, kunnen de fotokaart niet gebruiken. Zij gaan naar het IND-loket. Dit kan alleen op afspraak.

Bijlage Fotokaart

De Bijlage Fotokaart kan alleen worden gebruikt voor kinderen jonger dan 6 jaar en EU/EER-onderdanen en Zwitsers.

Op de Bijlage Fotokaart plaatst u een handtekening en plakt u een pasfoto. Zorg ervoor dat de foto goed vastzit. De Bijlage Fotokaart stuurt u op met de aanvraag.

Voor de pasfoto die op uw verblijfsdocument komt, gelden dezelfde voorwaarden als voor een pasfoto voor een Nederlands paspoort. Als een pasfoto niet aan de voorwaarden voldoet, kan deze niet worden gebruikt. Als u een verkeerde pasfoto opstuurt, dan wacht u langer op uw verblijfsvergunning. De IND adviseert u om gebruik te maken van een professionele fotograaf. Hij weet aan welke voorwaarden de pasfoto moet voldoen.

Uitzonderingen voor kinderen

Vingerafdrukken en pasfoto

Er worden geen vingerafdrukken afgenomen als uw kind jonger is dan 6 jaar. Wel is een pasfoto nodig. U kunt met uw kind naar een IND-loket gaan om een pasfoto te laten maken. U mag ook gebruik maken van de Bijlage fotokaart.

Heeft uw kind na 1 maart 2014 al een keer vingerafdrukken laten afnemen en/of een pasfoto laten maken? Dan hoeft hij deze niet opnieuw te laten afnemen. Behalve als hij in de tussentijd 6, 12 of 18 jaar is geworden. Als de eerder gemaakte pasfoto en/of vingerafdrukken van onvoldoende kwaliteit zijn, kan de IND uw kind opnieuw uitnodigen.

Handtekening

Vanaf 12 jaar moet uw kind zelf zijn handtekening zetten.  Kinderen onder de 12 jaar zetten niet zelf een handtekening.  

Delen